2e editie ZachteBal PC meer dan geslaagd!

Koude start van de dag:

Was het vrijdag tijdens de opbouw van het veld nog warm en zonovergoten op het sjukelan, zaterdagochtend was het grijs en kil. Kaatsers kwamen binnendruppelen in een dikke winterjas en de vlaggen om het veld gaven aan dat het behoorlijk waaide. Maar gelukkig en dat is met alle buitenevenementen een vereiste, het was droog. Wethouder Twerda heeft de dag geopend en klokslag 09.00 uur gingen de eerste 18 van de 64 parturen los.

De eerste drie omlopen:

In de eerste omloop werd er snel gekaatst en waren er geen verassingen wat betreft favoriete parturen die sneuvelden. Of het moet al zijn dat partuur 34 Hendrik de Jong c.s er met een volle telegraaf af ging, zij waren echter met zijn tweeën. De tweede omloop liet vooral in de tweede gedeelte van de lijst een aantal mooie partijen zien. Een kanshebbend partuur Louwrents Reitsma c.s lieten zich verschalken en konden zodoende als eerste potentiële winnaars de douche opzoeken. Ditzelfde lot was ook voor paruur 22 Jan Jelle Jongsma c.s weggelegd. De latere halve finalisten kaatsten niet geheel foutloos Theun v/d Molen c.s moesten alle krachten bijeen bundelen om het partuur Henk Vonk c.s van zich af te schudden. De derde omloop kenden spannende partijen. Mooi om te zien was dat de jeugd comming-up is. Partuur Nando Dijkstra c.s maakte het partuur Bauke v/d Graaf dermate lastig dat pas op 5-5/6-4 de partij beslist werd, overigens wel in het voordeel in ht partuur van v/d Graaf. Ook spannend was de partij tussen de winnaars van vorig jaar Max Alen c.s tegen Theun v/d Molen c.s deze partij was kwalitatief niet hoogstaand, maar doordat de puntendeling gelijk op ging was er tot de laatste nog alles mogelijk. Uiteindelijk was het partuur van v/d Molen die aan het langste eind trok en zich zodoende bij de laatste 8 acht parturen schaarde.

Kwart- en halve finale:

Ook in deze partijen een hoogstaand niveau, parturen die afgeschreven leken voor de titel en dan alsnog terugkomen en de wedstrijd weten te winnen. Zo ook het partuur van v/d Graaf c.s. wederom kaatsten zij tegen een drietal uit Wjelsryp en ook dit is weer aankomend talent. Partuur Jelle Scharringa nam brutaal een 4-2 voorsprong maar daarna was het over. Wat opviel was dat partuur Johan Kwast c.s uitgekaatst was, de hele dag hebben zij de nodige tegenstand gehad waardoor ze nu uitgeblust waren. Partuur John Mons had geen enkele moeite en denderde met 5-1 door naar de halve finale. Partuur v/d Molen mocht aantreden tegen de talenten Dylan Drent en Allard Hoekstra, zij werden niet onverdienstelijk ondersteund door Christa Hoekstra. De eerste drie ronden timmerden laatst genoemde heren de balletjes met gemak over het kleed, verwacht werd dus dat dit een moeilijke partij zou worden voor beide parturen. Maar deze verwachting kon binnen 20 minuutjes weggelegd worden, partuur Theun v/d Molen, Edwin Keizer en Michel Nesse bleven rustig en kaatsten beheerst. De talenten hadden hun kruid verschoten en een 5-1 sprak dus boekdelen. De laatste halve finalist was partuur Jan Hof c.s , samen met zijn vader Bennie en half franeker/half harlinger Patrick Sjollema hebben zij zich tot deze halve eindstrijd weten te kaatsen. De hele dag niet opgevallen maar stiekem door de lijst gekaatst. Erg knap van deze heren, helaas viel wel voor hen hier het doek. Partuur v/d Graaf c.s was een maatje te groot en werd zodoende de eerste finalist. De andere finalist werd uiteindelijk partuur v/d Molen c.s zij wonnen van het uitgekaatste partuur John Mons. Schitterend om te zien was de reactie van het publiek dat halverwege de kwartfinales ineens begon te juichen toen eindelijk de zon doorbrak.

Finale:

Behalve de winnaarsronde kent de zachtebal pc ook een verliezersronde. Deze werd gewonnen door partuur Tjitte Bonnema, Duco Weserhof en Gerwin de Boer. Zij wonnen in de finale van partuur Mark Jan Riemersma, Chris Outhuijse en Annelies Outhuijse.

De finale van de winnaarsronde kende alle ingrediënten die een echte finale moet hebben. Na het fries volkslied kreeg het grote aantal bezoekers een toetje met hier bovenop nog een bult slagroom. Partuur v/d Molen schoot uit de startblokken en waren op alle fronten heer en meester, bovenslagen, zitballen en zelfs achter de rug langs een bal retourneren tot in het perk. Het publiek leek een snelle finale voorgeschoteld te krijgen, partuur v/d Molen liep uit naar een 4-1 voorsprong. En waar iedereen op hoopte werd waarheid, partuur v/d Graaf kwam terug. Onder leiding van de hele dag sterk kaatsende Jan Hospes kwamen zij weer op gelijke hoogte. Jasper Boomsa de voorinse van dit partuur sloeg in het gelijkmakende eerst maarliefst driemaal achter elkaar boven. Bij v/d Molen c.s nam Michel Nesse de voorbest opslag over en vond weer het ritme. Op de stand 5-4/6-0 leek het partuur toch te sterk te zijn voor v/d Graaf c.s. Het onmogelijke gebeurde, via twee kwaadslagen en twee behouden kaatsen slaagt v/d Graaf c.s er toch in het eerst uit het vuur te slepen. Partuur v/d Molen c.s waren duidelijk gebroken en het laatste eerst werd met 6-2 gepakt door Bauke v/d Graaf, Jasper Boomsa en Jan Hospes. Zij zijn dus de winnaars geworden van de 2e ZachteBal PC. Door de koningscommissie werd Hospes uitgeroepen tot koning van de partij.

Sfeer:

Ondanks de kou wist het publiek massaal het sjukelan in Franeker te vinden. Het zorgde de hele dag voor mooie plaatjes en oehs en aahs bij de trictracmomenten. Kaatsers kaatsten in een echte arena waar het publiek werd getrakteerd op komische discussies op belangrijke slagen, door fantasctische bovenslagen en zitballen maar vooral door een boeiend tussenspel. De bekende franeker deejay DJ Quickfinger zorgde voor een muzikale achtergrond en de grote tent tussen de torens van het sjukelan maakte het hele plaatje af.

Het comité is beretrots dat alles goed is verlopen. De prijsuitreiking werd verzorgd door Tjalling v/d Berg (ECO-COACH), zijn passie voor de zachtebal sloot helemaal aan op de kaatsdag. Voor volgend jaar kunt u alvast noteren 14-06-2014, dan wordt de 3e ZachteBal verkaatst. Rest ons nog alle sponsoren, vrijwilligers, scheidsrechters, kaatsers, publiek en de pers te bedanken voor alle medewerking.

Met vriendelijke groet,

 

Comité ZachteBal PC