Winnaars 2015Met een lange aanloop had het comité toegewerkt naar deze ene dag. Een dag die uiteindelijk twee gezichten kende. Het weer wat was voorspeld, en dit was niet al te best bleef gelukkig op een donder, een bliksem en een stevige hagelbui na ons goed gezind. Sterker nog, de zon heeft er voor gezorgd dat menig toeschouwer verkleurd het sjukelan heeft verlaten

 

Valse start

Klokslag 09.00 uur gaf wedstrijdleider Frans Poppes de eerste 20 van de 64 parturen het startsein om vervolgens na een paar minuten iedereen weer van het veld te roepen vanwege een pittige hagelbui. De 1e omloop verliep daarna zeer voorspoedig. De favoriete parturen bleven overeind, al had dit ook zomaar anders gekund.

 

2e en 3e omloop

Al in de 2e omloop waren er enkele kanshebbers die elkaar troffen, de partij die hier uitsprong was die tussen het partuur Folkert v/d Wei en die van Michel Nesse. Tot halverwege de partij ging het gelijk op maar moesten de ex-hoofdklassers uiteindelijk toch het hoofd buigen voor de jeugdige Allard Hoekstra en de gebroeders Michel en Steven Nesse. In de 3e omloop werden de winnaars van vorig jaar naar huis gestuurd, partuur Rinia verloor met 5-3 6-4 van Chris Outhuijse, Erik de Groot en Gooitzen Scheffer.

 

4e omloop t/m halve finale

De kraker in de 4e omloop werd verkaatst tussen de parturen van Bauke v/d Graaf en die van Ruurd Pijpker. Deze partij kon echt alle kanten opgaan, veel eersten werden dan ook pas beslist op de stand 6-6. Uiteindelijk konden Ruurd Pijpker, Michel v/d Veen en Siebe Greidanus het net niet redden en verloren met 5-4 6-6. In de halve finale werd er vervolgens fel  gestreden. Partuur Johan Kwast mocht het opnemen tegen het partuur van Michel Nesse, en deze partij liet zien hoe mooi het zachtebal kaatsen kan zijn. Het publiek wat in grote getale het sjukelan had gevonden werden verwend met heel mooi tussenspel, onmogelijke ballen werden nog gehaald door sprong, duik en sprintwerk. Partuur Johan Kwast, Tjibbe Hansma en Dennis Wijnjeterp konden het helaas net niet redden en verloren met 5-4 6-2. De andere halve finale ging tussen de parturen van Bauke v/d Graaf en Auke v/d Graaf. Ook deze partij werd pas laat beslist, beide parturen streden voor ieder punt. Auke v/d Graaf, Wietse Jan Dijkstra en Hendrik de Jong  moesten tenslotte genoegen nemen met de 3e plaats, zij verloren met 5-3 6-6.

 

Verliezersronde

Ook in de verliezersronde werd er schitterend gekaatst. Mooi om te zien dat ook hier ontzettend goed gekaatst werd en dat er superspannende partijen bij zaten. Om u een idee te geven, van de laatste 5 partijen werden er maar liefst 4 beslist op de stand 5-5. De finale was echter helaas wel snel afgelopen, partuur Theun v/d Molen, Erik de Boer en Harrie Mons wonnen deze met 5-0 6-2 van Jan Jelle Jongsma, Johan Binnema en Jouwert Nicolay.

 

Finale

De allermooiste partij van de dag moest gelukkig nog komen. Na het Fries volkslied werden de toeschouwers getrakteerd op een zinderende finale. Partuur Bauke v/d Graaf wat overigens voor de 3e keer op rij de finale wist te halen denderde werkelijk over partuur Michel Nesse heen. Binnen het kwartier stond het al 4-0 in het voordeel van Bauke v/d Graaf, Jasper Boomsma en Jan Hospes. Mede door een fanatieke groep supporters die partuur Nesse bleef steunen konden zij toch de wedstrijd buigen. Het werd 4-1, 4-2, 4-3 en ook nog 4-4. Allard en Michel raakten op stoom met onmogelijke zitballen en ook in het perk waren ze geen bal meer vertrouwd. Vooral de zitbal van Michel op de stand van 4-3 6-6 was van grote klasse, Jan Hospes en Jasper Boomsma die echt wel een lastige bal kunnen verwerken moesten nu beide het antwoord schuldig blijven.  Op de belangrijke slag 4-4 6-6 liet partuur v/d Graaf evenals vorig jaar de winst letterlijk uit hun handen glippen. Jan Hospes kreeg tijdens het keren voor de kaats de bal helemaal verkeerd op de hand en sloeg hierdoor de bal kwaad. Partuur Nesse kwam dus sensationeel terug van een 4-0 achterstand naar een 5-4 voorsprong. Partuur v/d Graaf was geknakt en het laatste eerst was binnen een minuut klaar. Michel Nesse, Steven Nesse en Allard Hoekstra zijn de winnaars geworden van de ZachteBal PC 2015. De koningscomissie heeft vervolgens besloten om Michel Nesse tot koning uit te roepen.  Pieter van Althuis heeft als Mystery Guest de prijsuitreiking verzorgd.

 

Een onvergetelijke dag

De voorruitzichten waren op voorhand niet al te best, het zou koud worden en er was een grote kans op regen. Op wonderbaarlijke wijze werd het toch een zonovergoten dag en maakten kaatsers en publiek er een topdag van. Wij kunnen dan ook stellen dat de ZachteBal PC ook nu weer een groot succes is geweest. Wij willen langs deze weg iedereen bedanken die bijgedragen hebben aan een stuk promotie voor het kaatsen. Sponsoren, vrijwilligers , scheidsrechters en EHBO willen wij graag nadrukkelijk bedanken want zonder hen zijn wij als comité, maar ook de kaatsers helemaal nergens.

 

Jubileum

Volgend jaar viert de ZachteBal PC haar 5e jaar!! Een echte jubileumwedstrijd staat dus in de planning met speciale prijzen. Wij kunnen u beloven dat we ons stinkende best gaan doen om ook dan weer vernieuwend te zijn. We zien graag iedereen volgend jaar weer op het sjukelan op 21-05-2016!

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Comité ZachteBal PC