LAATSTE NIEUWS

Zachtebal PC 2023 in het kort

ZachteBal PC kent gedroomde finale

Franeker – Het spel waarbij prestatie en recreatie hand in hand gaan, trok zaterdag weer veel toeschouwers naar het Sjûkelân in Franeker. De ZachteBal PC staat garant voor spanning en sensatie, liefst 64 parturen gingen de strijd aan om de felbegeerde titel. De finale in de winnaarsronde was het neusje van de zalm voor de kaatsliefhebbers, met bijna alles aan de hang werd de finale beslist door de later tot koning gekroonde Pieter van der Schoot.

Het mooie weer zorgde voor prachtige omstandigheden waaronder alweer de 11e editie werd verkaatst. Klokslag negen uur gingen de eerste 20 parturen van start. Rond 18.00uur startte de finale van de winnaars en verliezersronde. In de tussentijd was er veel gebeurd, zo sneuvelde in de derde omloop het partuur van Marten Bergsma, Auke Boomsma en Thomas Dijkstra, tegen de latere finalisten Pieter Jan Leijenaar, Jasper Boomsma en Allard Hoekstra. In diezelfde omloop verrasten Taeke van der Walt, Nick van der Walt en Remco Post met een overwinning op Tetze Helvrich, Patrick Scheepstra en Patrick Sjollema. In diezelfde omloop viel er nog een verrassing te noteren. Oud winnaars en opnieuw kanshebbers voor de eindzege Bauke van der Graaf, Karel Nijman en Jan Hospes moesten hun meerdere erkennen in het partuur van Michel vd Veen, Jan Tymen Eisma en Wierd Baarda. Ondertussen rolden Kees van der Schoot, Redmer Zaagemans en Pieter van der Schoot relatief eenvoudig door de omlopen heen.Gaandeweg de middag werd het steeds drukker rondom het veld en bij de feesttent, ondertussen werden de kinderen de gehele dag vermaakt met o.a. een springkussen, draaimolen en gratis suikerspinnen. Op het veld nam de spanning toe wie vallen er in de prijzen en welke finales rollen eruit. In de winnaars ronde troffen de parturen van Michel vd Veen, Jan Tymen Eisma, Wierd Baarda en Kees van der Schoot, Redmer Zaagemans en Pieter van der Schoot elkaar. Laatste genoemde was de gehele dag al goed in vorm en toonde ook in de halve finale zijn kwaliteiten. Ook opslager Redmer Zaagemans had zijn ritme gevonden, Michel van der Veen en Jan Tymen Eisma kregen geen vat op de opslag van Zaagemans en Kees van der Schoot.

De verrassende halve finalisten Taeke van der Walt, Nick van der Walt en Remco Post moesten het opnemen tegen het geweld van Pieter Jan Leijenaar, Jasper Boomsma en Allard Hoekstra. Bijzondere van dit verhaal is wel dat vader (Taeke) en zoon (Nick) Van der Walt met elkaar in de halve finale stonden. De Sexbierumer doelman Nick van der Walt (17 jaar) heeft in januari een contract bij Cambuur verdiend en laat daardoor zijn kaatscarrière, voorlopig althans, links liggen. Maar dat Nick van der Walt getalenteerd is liet hij meermaals zien op het Sjûkelân. In de halve finale konden zij het echter niet bolwerken tegen de grootmachten Hoekstra, Leijenaar en voorinse Boomsma.Met de finale tussen de parturen Leijenaar en Zaagemans werden de kaatsliefhebbers op hun wenken bediend, de parturen maakten er een waar schouwspel van. Even leek het partuur Leijenaar uit te lopen en de overwinning naar zich toe te trekken maar op dat moment stond het perk Kees en Pieter van der Schoot op, met soms fenomenaal uitslagwerk wisten de gebroeders de wedstrijd om te draaien. Op het laatste eerst liet Pieter van der Schoot, die de hele dag al op dreef was, zien het kaatsten nog lang niet verleerd te zijn. De Sexbierumer tegenwoordig woonachtig in Harlingen is sinds een drie maanden weer begonnen met voetballen en wordt zichtbaar met de week fitter. Op het Sjûkelân met veel publiek langs de lijn kwam de jongste van de twee broers weer volledig in zijn element en steeg boven het kaatspeloton uit. Ook in het laatste eerst kreeg hij het publiek op de banken met prachtige bovenslagen en wist daarmee zijn partuur naar de overwinning te leiden. Op de stand van 5-5 6-4 sloeg Kees van der Schoot op, Jasper Boosma dacht de kaats voorbij te slaan maar Kees van der Schoot was er als de kippen bij en retourneerde tot in het perk. Pieter van der Schoot werd tot koning uitgeroepen van deze 11e ZachteBal PC.

1e Wr

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

€750 voor #teamjelte

Elk jaar kiest het comité van de Zachtebal PC een goed doel om maatschappelijk betrokken te zijn en een goed initiatief financieel te ondersteunen. Al

Lees verder »

Door de ogen van de pers

De pers weet de Zachtebal PC ook te vinden. Hieronder de stukken en/of foto’s van de Leeuwarder Courant, de Wad tot Stad en franekeractueel.nl  

Lees verder »